Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00, četvrtkom od 10:00 do 22:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU

izložbe | 26.02.2016


Izložba Branislava Nikolića „Superstructure“

Salon MSU (Pariska 14, Beograd)

26. februar – 4. april 2016. / svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom

(otvaranje u petak u 19 časova)

Kustos izložbe je kustos Muzeja savremene umetnosti dr Zoran Erić.

Termin superstructure na engleskom jeziku sadrži nekoliko nivoa značenja iz različitih rakursa koji ukazuju na slojevitost umetničkih referenci u radu Branislava Nikolića. Prevashodno se može prevesti kao nadogradnja u arhitektonskom vokabularu, odnosno kao deo zgrade ili neke druge strukture iznad temelja. Apstraktnija konotacija termina predstavlja fizičku ili konceptualnu strukturu razvijenu iz osnovne forme. Konačno, diskurzivnije značenje koje je takođe relevantno za umetnički prosede u kome Nikolić deluje je marksistička teorija, gde su ideologije ili institucije društva viđene kao nadgradnja bazičnih procesa i direktnih društvenih odnosa materijalne proizvodnje i ekonomije.

Metodologija umetničkog rada Branislava Nikolića oličena u sakupljanju odbačenih elemenata arhitekture, enterijera stanova, nameštaja i drvne građe i njihova ponovna upotreba u umetničkom procesu i izgradnji umetničkih proizvoda umrežena je sa svim pomenutim značenjskim nivoima termina superstructure. Sintagma "sekundarna arhitektura" kojom je okaraterisan proces ovog segmenta umetničkog delovanja Nikolića označava ekonomiju sakupljanja i recikliranja materijala specifičnu za izgradnju "kartonskih kuća" u romskim naseljima. Ovim procesom uz specifične zanatske veštine može da se napravi "krov nad glavom" ali i umetnički rad arhitektonskih oblika. Finalni proizvod rada koncipiranog za Salon MSU odlikuje kombinovanje jednostavnih zanatskih postupaka izgradnje privremenih objekata, kućica u romskim naseljima ili pak nadogradnji sa "slikarskim" i "vajarskim" postupkom umetnika upisanim kroz način na koji se gradi, sklapa i ukraja veliki kolaž od raznobojnih trošnih i odbačenih elemenata.

Izgrađena u prostoru galerije, krovna struktura/nadogradnja bez njoj inherentne utilitarnosti, postaje umetnički objekt, skulptura monumentalnih razmera ali i ograničenog trajanja jer će se po završetku izložbe u potpunosti demontirati i vratiti u proces cirkulacije i recirkulacije na gradskim deponijama. Međutim, ona takođe predstavlja i snažnu metaforu društvenih procesa u Srbiji koje Branislav Nikolić reflektuje a koja se vezuje za ekonomske ili prinudne migracije usled ratova devedesetih godina dvadesetog veka, kada je taj proces bio simptom neregulisane gradnje u gradovima. Iako se nadogradnje, kako umetnik ističe, često doživljavaju kao "arhitektonska pošast" koja prožima urbano tkivo, neminovno ih je takođe sagledati u širem društveno-ekonomskom kontekstu vezanom za pomenute procese migracija ali i ekonomsko slabljenje sela na uštrb centralizacije moći u gradovima. U današnje vreme, migracije postaju globalni fenomen, koji je u žiži lokalne javnosti jer Srbija postaje jedan od magistralnih puteva tranzita izbeglica iz ratom razrušenih zemalja Bliskog istoka. Iz njihove vizure, krov postaje sinonim za izgubljeni dom.  Nikolićev rad tako govori o fenomenu različitih ekonomija u procesima gradnje, "divlje gradnje" ili nadogradnje stambenih objekata ali i ukazuje na simbolički značaj krova kao arhetipske slike doma.


Branislav Nikolić je rođen 1970. godine u Šapcu. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstva, 1996. godine. Magistrirao na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija, 2001. godine. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2002. godine. Član ULUS-a od 1995. godine. Selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. godine (www.jalovik.net). Bavi se slikarstvom, skulpturom, videom, dizajnom i kustoskim radom. Do sada izlagao na 22 samostalne i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba je otvorena do 4. aprila 2016. godine,svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.


Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU
Branislav Nikolić: Superstructure, Salon MSU