Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00, četvrtkom od 10:00 do 22:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Koncert dua gitara „Solunac“ / Slikari / Ratnici / Svedoci / Galerija Srpske akademije nauka / 11.3.17. u 18h

govorni-programi | 11.03.2017

Koncert dua gitara Solunac

 

Galerija Srpske akademije nauka (Knez Mihailova 35)

Subota, 11. mart 2017. godine u 18 časova 

U okviru pratećeg programa izložbe Slikari / Ratnici / Svedoci biće održan koncert dua gitara Solunac - Zoran Branković i Relja Turudić.

 

Projekat Solunac obuhvata instrumentalne kompozicije za dve gitare na teme​ ​​pesama koje su pevane u Veliko​m​ rat​u​. Pri stvaranju projekta, ideja Zorana Brankovića bila je da, za instrument koji svira više decenija, napravi aranžmane pesama koji pokazuju da im vreme ne može ništa; vođen željom da na ovaj način skrene pažnju na sve ono što je tokom ​Prvog svetskog rata preživeo narod ​sa naših prostora. ​Deo istraživanja tokom priprema ovog projekta, bila su svedočanstva boraca koji su u sred ratnih strahota, nalazili u sebi snagu da se bave muzikom. Izveštači koji su pratili dešavanja za vreme Prvog svetskog rata na prostoru Balkana, opisivali su srpske vojnike kao „one koji ginu i pevaju“. Možda su, baš zato, ove pesme pokazale da su van vremena, da za njih vreme ne znači zaborav. 

Na koncertu Galeriji SANU biće izvedene numere, uglavnom, srpske tradicionalne muzike: „Tamo daleko“ (verzija 1), „Zavičaju mili kraju“​​​, „Solunsko kolo“​​, „Tandrčak​​“, „Lađa se kreće francuska“​​, „Reče čiča“​​, „Biljana platno beleše“​​, „Lele, dunje ranke“​​, „Čačak“​​ i „Tamo daleko“ (verzija 2​); kao i ruska tradicionalna pesma „Jesam li ti, Jelane“​​, kompozicija Stanislava Biničkog „Nizamski rastanak“​​, Nikolasa Balona „Volga, Volga“​​ i „Na Drinu“ Denisa De Sarnoa. 

Ove kompozicije se nalaze na CD izdanju ​​Solunac​, koje je objavljeno tokom leta 2016. (​​PGP RTS​)​​​, a promocija ​​je održana pred prepunom velikom dvoranom Zadužbine Ilije M. Kolarca, 11. novembra 2016. godine, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu.​ 

Zoran Branković je dugogodišnji gitarista i kompozitor. Autor je više projekata zabeleženih na diskovima u izdanjima PGP RTS i HI-FI centra, a koji su bili posvećeni promovisanju srpske tradicionalne muzike („S kolena na koleno“, „Brankovići“, „Trojanac“). Autor je muzike za mjuzikle „Sin Fronteras“ i „Plavi čuperak“, kao i autorskog diska „Tamo gde počinje ljubav“. Autor je muzike za pozorišne predstave Doma kulture Čačak „Pozdravi nekog“, „Mali princ“, „Ja sam naslednik Pelea“ i „Ludak“. Osnivač je Festivala mladih gitarista „Jarakova gitara“ u Čačku i autor knjige „Kako je Čačak zavoleo rokenrol“. 

Relja Turudić, magistar gitare, nastupao kao solista i član grupe „Taurus duo“ i „Amarkord“. Radio je sa Beogradskom filharmonijom i ansamblom Gradilište. Njegovu muzičku karijeru, prati uspešan pedagoški rad. Trenutno je zaposlen kao profesor gitare u beogradskoj Muzičkoj školi „Davorin Jenko“. 

....................................

 

Repertoar:

Tamo daleko - verzija 1 (2,14’)

Zavičaju mili kraju​​​ (2,58’)

Solunsko kolo (3,24’)

Nizamski rastanak​​ (3,36’)

Tandrčak​​ (1,52’)

Lađa se kreće francuska​​ (3,36’)

Volga, Volga​​ (2,11’)

Na Drinu ​​(3,23’)

Jesam li ti, Jelane (3,25’)​​

Reče čiča​​ (4,45’)

Biljana platno beleše​​ (2,55’)

Lele, dunje ranke​​ (4,54’)

Čačak​​ (2,31’)

Tamo daleko - verzija 2​ (2,27’)