Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Mihael Milunović: Mesto na kojem sam stajao

izložbe | 04.04.2014

Mihael Milunović: Меsto na kojem sam stajao


Salon MSUB, Pariska 14 
04. april 2014 - 27. april 2014

Kustos izložbe: Dejan Sretenović

„Recentnim ciklusima slika i crteža Mihael Milunović zasniva svojevrsna „mesta fikcije“ koja ne služe kao prolazi u nekakve zamišljene situacije ili svetove, već kao mesta direktne provokacije postojeće distribucije realnosti i fikcije. Iako na prvi pogled asociraju nadrealizam i metafizičko slikarstvo, Milunovićeve slike nisu nadrealne već samo koriste vizuelni kôd nadrealizma kako bi podrile i reartikulisale veze između znakova i slika, slika i vremena, znakova i društvenog prostora koji uokviruje postojeći smisao realnosti. U pitanju je umetnost koja prenaglašenom artificijelnošću prizora obavlja temeljni prekid u našoj percepciji stvarnosti nudeći specifične kognitivne obrasce na osnovu kojih se društveni procesi i pojave mogu razumeti u svojim polivalencijama, kontradikcijama i anomalijama. Milunović istražuje naličje ili tamnu stranu savremenog sveta ispunjenog nasiljem, represijom, manipulacijom, dehumanizacijom, militarizmom i eksploatacijom, a to čini polazeći od pretpostavke da se kritička distanca najefektinije uspostavlja kada se, kako bi rekao francuski filozof Žak Ransijer, fikcija politike postavi u okvir fikcije umetnosti.” Dejan Sretenović, kustos izložbe  

Izložba će biti otvorena do 27. aprila 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom. 

Mihael Milunović je rođen 1967. godine u Beogradu. Diplomirao je na odseku slikarstva u klasi prof. M. Antonovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992. Magistrirao je na istom fakultetu 1995. Specijalizirao slikarstvo u klasi prof. V. Veličkovića na l’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris (1995-1996). Osnivač je i prvi predsednik NVO Pro Art ORg u Beogradu (2005-2008). Predavao je na umetničkim akademijama u Parizu, Sent Etjenu i na Cetinju. Bio je kustos i organizator više izložbi, urednik programa "Obojeni svet" u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (2006), umetnički direktor drugog Mikser festivala (2010), itd. Objavio je više kritičkih tekstova iz oblasti savremene umetnosti, putopisa, eseja i tekstova za kataloge. Državljanin je Francuske i Srbije. Živi i radi na relaciji Brisel - Beograd.  

Mihael Milunović je izlagao samostalno u galerijama širom Evrope i sveta (Galerija Pièce Unique u Parizu, Guy Baertschi u Ženevi, Goerges Verney Carron u Lijonu, Voice Gallery u Marakešu) i na mnoštvu zajedničkih izložbi: Ludwig Muzej Beč, Stedelijk Museum Alost, Esterhazy Stiftung Ajzenstadt, Musée d’Art Modestes Sète, PAN Napoli, Muzej moderne umetnosti u Sent Etjenu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Kunsthalle Fridericianum u Kaselu, na bijenalima u Poznanu i Valensiji, Kući Secesije u Beču, Nacionalnoj Galeriji Jeu de Paume u Parizu, itd. 

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja Ludwig u Beču, Musée d'art et d'industrie Sent Etjen, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kolekcijama Siemens AG, Leube Salzburg, Pallazzo Forti u Veroni, Azraq Marakeš, Barzai-Hollander Brisel, Moët Chandon LVMH Eprnay, Telenor Beograd, Wienersteadtsiche Srbija, Renoir, Maya Picasso, kao i u mnogobrojnim drugim privatnim zbirkama i kolekcijama širom sveta. 

Laureat je fondacije Renoir za 1997. godinu.  

Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje Wiener Städtische osiguranju a.d.o. Beograd, dr Jasmini Lalošević i Fredericu Ponelleu na pozajmici slika za izložbu. Umetnik Mihael Milunović se zahvaljuje Galeriji Štab i Podrumu Kolarić Pančevo.

Više informacija o umetniku možete pronaći u prilogu: