Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Preminula Ivanka Raspopović


Muzej savremene umetnosti sa žaljenjem obaveštava javnost da je u Beogradu preminula arhitektkinja Ivanka Raspopović, uz pokojnog Ivana Antića, autorka projekta zgrade MSU na Ušću. 

Ivanka Raspopović je rođena 1930. godine u Beogradu. Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1954. Profesionalni angažman započela je u građevinskom preduzeću „Rad”, a veći deo radnog veka provela je u „Srbijaprojektu”.

Najvažnije arhitektonske objekte projektovala je u saradnji s Ivanom Antićem. Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za koju su autori 1965. godine dobili „Oktobarsku nagradu”, smatra se za remek-delo arhitekture socijalističkog modernizma u Jugoslaviji. Pored zgrade MSU, s Antićem je projektovala i Muzej „21. oktobar” u Kragujevcu.

Uz to, Ivanka Raspopović je autorka projekta za zgradu Fabrike kablova u Jagodini, radničke kantine u Obrenovcu, TBC stacionara u Prizrenu i Robne kuće u Bečeju. Sa Slobodanom Mihajlovićem je radila na projektu industrijske zone u Priboju, na rešenju za drugu fazu Aerodroma Beograd, dva predajnika na Zlatiboru, zgradu Elektrodistribucije i stambenu zgradu na Trgu partizana u Užicu.

Ivanka Raspopović je zadužila Muzej savremene umetnosti i celokupnu javnost nesebičnim zalaganjem tokom izrade projekta rekonstrukcije zgrade MSU. Nakon smrti Ivana Antića, nastavila je da se bori za očuvanje integriteta ovog spomenika kulture od nacionalnog značaja.

Preuzmite delove razgovora sa Ivankom Raspopović OVDE.