Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Akt u slikarstvu Petra Dobrovića

izložbe | 21.12.2013
Akt u slikarstvu Petra Dobrovića                                                    

Galerija Petra Dobrovića, Kralja Petra 36/IV
22. decembar 2011 - 17. decembar 2012

Autor izložbe: Rajka Boković

Akt kao tema zaokuplja Petra Dobrovića od samog početka njegovog stvaralaštva i njoj se vraća tokom celog svog umetničkog stvaranja. Na izložbi Akt u slikarstvu Petra Dobrovića predstavljano je 29 dela ovog umetnika – raznovrsnih tehnika (ulja na platnu, pastela, akvarela, tempera, gvaševa i crteža) iz različitih perioda njegovog slikarskog opusa.

U Dobrovićevom slikarstvu akt je povod za različita istraživanja, stilska i tematska, počev od mitoloških i biblijskih tema u ranom periodu, preko istraživanja kubističkih, ekspresionističkih i fovističkih formi, anatomskih studija nagog tela, do intimističkih prikaza akta u enterijeru.

Posebnost u slikarskom opusu Petra Dobrovića u odnosu na temu akta jeste činjenica da je on jedan od malobrojnih slikara u istoriji umetnosti koji je radio i predstave auto-akta, odnosno kome je sopstveno nago telo poslužilo kao model za sliku.

Osnovna ideja izložbe je nagost kao prirodno (i prvobitno) stanje ljudskog bića, imajući u vidu da je kroz istoriju ljudske civilizacije, prevashodna namena odeće kao zaštite od hladnoće (ili toplote) često postajala odraz gordosti, razmetljivosti i sujete - kao pokazatelja društvenog statusa.

U vremenu u kome smo neprekidno i besomučno zatrpani skarednim prikazima nagote ljudskog tela, putem i štamanih, i elektronskih medija, ova izložba ima za cilj da predoči i ukaže na umetničko viđenje i predstavljanje nagosti, kroz jedno poetizovano shvatanje nagosti – kao čednosti i nepatvorene čistote iskonskog postojanja ljudskog bića.

Stručno vođenje za najvaljene grupne posete na tel. (011) 262 2163
rajka@msub.org.rs