Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Vikendom: 10:00 - 18:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 500 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 250 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Inspiracija Olgom

izložbe | 06.02.2016

Izložba „Inspiracija Olgom“

Galerija Petra Dobrovića (Kralјa Petra 36/IV)

6. februar - 19. decembar 2016. godine 

Studijska izložba ima cilј da predstavi duboku i kompleksnu povezanost ličnog i profesionalnog, kroz odnos Petra Dobrovića i njegove mlade supruge Olge, koji je prerastao u sofisticiranu saradnju na nivou stvaralaštva, kao i skoro opsesivnu posvećenost umetniku/suprugu, decnijama posle njegove smrti. Iz takvog odnosa proizašla je obimna dokumentacija, sa kartotekom i foto-dokumentacijom, posvećena jednom umetniku, slikaru Petru Dobroviću. S druge strane, Petar Dobrović je, crpeći svoju decenijsku inspiraciju, slikao godinama već antologijske, analitičke, psihološke portrete Olge, prateći njena stanja i situacije u kojima se nalazila, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi. Od ukupno trideset dela na izložbi, neka će prvi put, ekskluzivno biti predstavlјena javnosti.

Autor izložbe: Žana Gvozdenović, muzejski savetnik

Petar Dobrović je rođen 14. januara 1890. godine u Pečuju. Studirao je na Likovnoj akademiji u Budimpešti. Od 1912. godine često je boravio u Parizu, gde je stvarao pod uticajem Sezana i kubizma, što je, uz renesansne uzore  doprinelo da teoretski formuliše težnju ka “monumentalnoj umetnosti dvadesetog veka”. Godine 1921. proglašen je za predsednika kratkotrajne Srpsko-mađarske republike i u odsustvu je osuđen na smrt zbog rušenja državnog i političkog poretka. Dobrović se trajno nastanio u Beogradu ali je često putovao (Budimpešta, Zagreb, Dalmacija, Pariz, Firenca, Azurna obala, Amsterdam, Roterdam, Hag).

U periodu 1926/1927 je objavio trinaest kritika na nemačkom jeziku u Parisier Deutsche Zeitung. U pokušajima da pomiri „konstruktivno“ i „sintetičko“ slikarstvo sa uticajima Van Goga i Matisa, Dobrović se u svom radu posle 1927. godine okrenuo boji i slobodnijem gestu, prihvatio je kolorizam i motive iz svakodnevnog života. 

Bio je jedan od osnivača (sa Tomom Rosandićem, Milom Milunovićem i Sretenom Stojanovićem) i profesor na Umetničkoj akademiji u Beogradu (danas FLU). Bio je član grupe Oblik, saradnik u časopisu Danas (redakcija Miroslava Krleže i Milana Bogdanovića) i osnivač večernjeg kursa figurativnog crtanja na Kolarčevom narodnom univerzitetu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu (Hag, Roterdam, Amsterdam, Prag, Bijenale u Veneciji). Umro je 1942. u Beogradu.

 

Izložba „Inspiracija Olgom“ će biti otvorena do 19. decembra 2016. godine. Možete je pogledati od petka do nedelјe u periodu od 10 do 17 časova. 

Stručna vođenja za grupe mogu se zakazati putem e-maila zana@msub.org.rs


Inspiracija Olgom
Inspiracija Olgom
Inspiracija Olgom
Inspiracija Olgom