Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 600 rsd
· Grupne ulaznice: 400 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 300 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (600 rsd) deca od 7 do 17 (150 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Javno predavanje Marka Skotinija / Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“ / Salon MSUB, subota, 12.10.2019. u 18 časova

govorni-programi | 12.10.2019


Javno predavanje Marka Skotinija
Polazeći od pustinjskih ekologija rubnih prostora
Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
Subota, 12. oktobar 2019. godine u 18 časova

Predavanje Marka Skotinija govori o istraživačkom radu započetom prilikom rada kao kustos drugog Jinčuanskog bijenala u Kini, održanog od juna do septembra 2018. godine. Skotini, umetnički direktor bijenala predstaviće novi koncept o životnoj sredini i ulozi savremene umetnosti u odnosu ekstradisciplinarna pitanja, u svetu u kojem je čitav niz životinjskih vrsta na rubu istrebljenja.
 
Prezentacija je posvećena odnosima nomadskog prostora i ruralnog prostora (kao semiotike subjektifikacije), rada-u-prirodi i prirode-u-radu (kao oblika proizvodnje), glasa i knjige (kao oblika izraza), manjina i mnoštva (kao oblika društvenog asamblaža). Skotini će pokazati kako se u ovom projektu nove paradigme koje oblikuju naše razumevanje živih sistema ne svode na temu bijenala, već služe za preispitivanje granica izložbenog formata kako bi se, na kraju, proizveo novi ekološki model za izložbe. Situiranje bijenala, slično načinu na koji Dona Heravej govori o ‘situiranom znanju’, znači oslobađanje sebe od svih principa zasnovanih na neutralnosti, objektivnosti i univerzalizmu. Skotini ističe dvokraki metod koji je poput navigacionog kompasa. S’ jedne strane, metod definiše kustoske tačke gledišta (Skotini to naziva topografske tačke gledišta) a sa druge strane, usvajanje arheologije znanja, koncept filozofa Mišela Fukoa.        

Marko Skotini je kustos, pisac, i umetnički kritičar koji živi i radi u Milanu. Trenutno je na položaju umetničkog direktora FM Centra za savremenu umetnost u Milanu. Od 2004, bio je šef odseka za Vizuelne umetnosti i kustoske studije pri akademiji umetnosti NABA (Milan-Rim) i od 2014, bio je šef izložbenih programa pri „Parco Arte Vivente“ (PAV), u Torinu. Tokom svoje karijere, Skotini je kao kustos realizovao više od 200 samostalnih izložbi umetnika i sarađivao je sa umetničkim institucijama kao što su: „Documenta“ (2017), Muzej savremene umetnosti u Zagrebu (2015), SALT (Istanbul, 2014), „Castello di Rivoli“ (2013), „Raven Row“ (London , 2013), „Bilmuseet Umeå“ (2012), Tehnološki institut u Masačusecu (2011), „Manifesta“ (2009), i „Van Abbemuseum“ (Ajndhoven, 2007) itd. Bio je kustos Albanskog paviljona na Venecijanskom bijenalu 2015, i sa-kustosirao je prvo izdanje Anrenskog bijenala u Kini 2017. godine. Takođe, bio je umetnički direktor drugog Jinčuanskog bijenala (2018), naslovljenog Polazeći od pustinje. Ekologije na ivici. Skotini trenutno priprema izložbu Planeta koja nedostaje. Vizije i revizije sovjetskog doba koja će biti otvorena u novembru u Muzeju „Pecci“ u Pratou. Autor je i priređivač mnogobrojnih knjiga: Politics of memory: documentary and archive (DeriveApprodi, Rim, 2014, Archive books, Berlin, 2015), Deimantas Narkevičius. Da Capo. Fifteeen Films (Archive, Rim, 2016), Politiques de la végétation: pratiques artistiques, stratégies communautaires, agroécologie (Eterotopia France, Pariz, 2017) itd.
 
Događaj je besplatan i otvoren za javnost.
 
WCSCD je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.
 
Predavanje Marka Skotinija je podržao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Partneri projekta:


Medijski partneri: