Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno predavanje Svetlane Racanović / Izložba „Čistač” Marine Abramović / MSUB, ponedeljak, 02.12.2019. u 18:30 časova

govorni-programi | 02.12.2019

Javno predavanje Svetlane Racanović
Ratničke, svetačke, promiskuitetne umjetničke procedure Marine Abramović i Ulaja
 
Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Ponedeljak, 02. decembar 2019. godine u 18:30 časova

Dvanaest godina provođene umetničke ljubavne procedure Marine Abramović i Ulaja značile su neprestano iskušavanje, napadanje, rastezanje, natezanje, ali i probijanje, opuštanje i razvezivanje i individualnih i granica njihovog odnosa, granica organizma koji im je „dat“, koji je biološki definisan i socijalno, kulturološki, istorijski konstruisan, suspregnut (društvenim) pravilima.
 
Rani, ratnički performansi su doneli bolnu eksploataciju tela u svrhu stalnog iskušavanja i uzdrmavanja iznutra odnosa međusobne usklađenosti i uravnoteženja. Stabilnost i samodovoljnost para napadana je i spolja postupnim i pouzdanim integrisanjem trećih tela u njihov odnos - živih i neživih, ljudskih i neljudskih tela, materijalnih i imaterijalnih, građenjem hibridnog tela performansa sposobnog za „šizo-ljubav“, sposobnog za eksperimentisanja, za otvaranja, za nova uparivanja, za zametanja stalno novih veza.
 
Potonji svetački performansi doneli su profinjivanje moći tela i mistični i entuzijastični osećaj prelivanja jednog bića u drugo, osećaj sraslosti i jedinstva u Trećem Telu koje su zvali That Self. Konačno, taj vertikalni hitac bića kojim su težili nadrasti svoje telesnosti i svoje individualnosti i povezati se sa „višim“ telima čiste unutarnje prirode i sa skladnim telima i energijama spoljašnje prirode te sa velikim telom sveukupnog postojanja, plodovima njihovih posvećenih stanja i posvećenih dalekih putovanja, „prizemljen“ je i upleten u različite i umnožene (materijalne, prostorne, formalne, medijske, značenjske) putanje premeštanja i konačnog razvezivanja njihovog odnosa.
 
Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost.

Svetlana Racanović je istoričarka umetnosti, likovna kritičarka i kustoskinja. Doktorirala je na Fakultetu za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum u Beogradu, 2018. godine sa tezom Perpetuiranje promjene – Tehnologije sopstva Marine Abramović. Magistrirala je menadžment kulturnih i umetničkih delatnosti (program ECUM/ECUMEST) u Dižonu 2000. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na katedri za istoriju umetnosti 1998. godine. Od 2018. predaje na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Univerzitet Crne Gore. Od 2011. do 2015. bila je gostujući predavač na odseku za Digitalnu umetnost i nove medije na Fakultetu za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum u Beogradu.

Bila je direktorica NVO Nansen dijalog centar Crne Gore od 2003-2009.godine i izvršna direktorica NVO Montenegro Mobil Art od 2001. do 2003.godine. Od 1996. godine aktivna je kao likovna kritičarka i kustoskinja niza umetničkih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu uključujući kustosiranje izložbe Eros malog prestupa na 51. Bijenalu u Veneciji 2005. godine i izložbe Obod i bistre vode na 54. Bijenalu u Veneciji 2011. godine. Kustoskinja je izložbe Montenegrin Beauty prezentovane u Budvi i Beogradu 2003. godine i u Motorenhalle u Drezdenu i Kunstlerhaus Bethanien u Berlinu 2005. godine.

Dobitnica je nagrade za likovnu kritiku Lazar Trifunović za 2003. godinu. Objavila je knjige: Marina Abramović: Od reza do šava (2019), Beograd: Geopoetika; Milenijumski bag?! –Crnogorska umjetnička scena oko 2000: Prestupnička koalicija kritike i prakse (2009), Podgorica: Centar savremene umjetnosti Crne Gore.
Kao Fulbrajt stipendista boravila je u Njujorku 2014. godine.