Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno predavanje Valerija Del Baljivo / Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“ / Salon MSUB, ponedeljak, 28.10.2019. u 18 časova

govorni-programi | 28.10.2019


Javno predavanje Valerija Del Baljivo
Javni program kao „alternativni prostor”?
Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
Ponedeljak, 28. oktobar 2019. u 18 časova

Tokom poslednjih godina izraz „javni program“ dospeo je u svakodnevnu upotrebu širom umetničkog sveta kao novi format i paradigma u kustoskim praksama. Njegova opšta definicija obuhvata ono što je ranije označavano kao galerijska edukacija, muzejska pedagogija, medijacija, rad u zajednici, serija predavanja, dešavanje, itd. Uspon izraza „javni program“ istovremeno se poklopio sa krizama univerzitetske umetničke edukacije u zapadnom svetu usled intenzivne marketizacije višeg obrazovnog sistema, s jedne strane, i reformi procedura sertifikovanja, sa druge.   

U predavanju, Valerio del Baljivo se fokusira na određeni broj projekata koji obuhvataju njegova tekuća interesovanja u vezi sa alternativnim obrazovanjem, istorijom prostora koje vode umetnici, i interakcijom sa publikom. Baljivo će posebno naglasiti razmatranje načina u kojima javni programi mogu da budu mesta gde se promišlja o široj, opštedruštvenoj proizvodnji političkih, ekonomskih i socijalnih alternativa. 

Valerio del Baljivo je samostalni kustos, edukator i koji živi i radi u Briselu. Kolaborativna istraživanja, alternativna edukacija, fikcija i pripovedanje igraju kontinuiranu i vitalnu ulogu u metodologiji i interesovanjima Valerija del Baljiva. Učestvovao je u nezavisnom kustoskom kursu „Curatorlab“ (Kustoska laboratorija) koji je organizovan u Univerzitetu Konstfak u Stokholmu (2011). Trenutno završava doktorske studije na Univerzitetu Midlseks u kojem istražuje javnu interakciju i eksperimentalnu pedagogiju u samopokrenutim umetničkim institucijama. Upotpunio je svoje akademsko obrazovanje kroz učešće u međunarodnim rezidencijalnim programima u Banf centru u Banfu, ICC-u u sklopu Bijenala u Gvanddžuu u Južnoj Koreji, Umetničkom centru Vajsing u Kembridžu, Futuri u Pragu, „The Luminary“-ju u Misuriju, i BAR projektima u Barseloni.

Poslednjih godina kustosirao je izložbe i projekte za organizacije kao što su, „Apexart“ (Njujork), „Kunstverein“ (Milan), „Konsthall C“ (Stokholm), „Kunsthalle WUK“ (Beč), „AzkunaZentroa“ (Bilbao), i „Fondazione Sandretto Re Rebaudengo“ (Torino) itd.

Godine 2017. pokrenuo je Institut stvari koje će doći, putujući umetnički program. Svake godine Institut naglašava novu temu, pozivajući umetnike da predstave radove koji uspostavljaju interakciju sa drugim disciplinama.

Događaj je besplatan i otvoren za javnost.

WCSCD je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

Partneri projekta:


Medijski partneri: