Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Nevidljivo nasilje / Projekcija filmova Pavela Braile / SKC / 30.06.14. u 20č

govorni-programi | 30.06.2014


Projekcija filmova moldavskog umetnika Pavela Braile (Pavel Brăila)

Velika sala Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48)
30. jun 2014. godine u 20 časova

Program se organizuje u saradnji sa Filmforumom Studentskog kulturnog centra.

Biće prikazani sledeći radovi:
"Cipele za Evropu" 2002, Video, 26’
"Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara", 2011, Video, 57’25”

Video Pavela Braile "Cipele za Evropu" demonstrira razlike u kulturnim i ekonomskim identitetima u Istočnoj i Zapadnoj Evropi. Na maloj železničkoj stanici Ungeni, na granici između Moldavije i Rumunije, širina šina ruskog voza iz Moldavije treba da bude prebačena u standardnu širinu koja se koristi u Rumuniji i Zapadnoj Evropi. Umetnik je – krišom – snimao napornu tranziciju voza s Istoka na Zapad i enormnu količinu radne snage koju je potrebno angažovati da bi se obavilo ovo prilagođavanje. Svaki voz zaustavljen je na tri sata i podignut dva metra u vazduh ne bi li se zamenila konstrukcija šina, dok putnike proveravaju carinski službenici.

Inspirisan filmom Valtera Rutmana iz 1927. "Berlin: simfonija velegrada", Brailin projekat  "Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara" prati život grada Kišinjeva tokom jedne godine. Na kraju godine, snimljeni materijal je montiran u jedan dan, bez naracije, bez komentara: tu je samo dokumentarni materijal s realnim zvukom. Konstituisan kao dokument, Brailin film omogućava gledaocu ne samo da upozna osobenosti ovog grada, već i da bude svedok njegovih nepovratnih transformacija. Tako on postaje hronika sadašnjice koja naprasno postaje istorija, a njegova publika jedini – premda raštrkani – čuvari sećanja koje će uskoro biti izbrisano.

Pavel Braila (rođen 1971. godine) je vizuelni umetnik i filmski stvaralac koji živi u Kišinjevu (Moldavija). Stekao je međunarodni ugled i priznanja filmom iz 2002. godine "Cipele za Evropu". Među projektima koje je realizovao od tada nalaze se “AlteArte” – TV program o savremenoj umetnosti koji se emituje na nacionalnom kanalu Moldova1,Baron’s Hill” – šestokanalni video rad (2005) koji prikazuje razmetljivu novu arhitekturu Sinta i Roma koja trenutno nastaje u Moldaviji, nagrađeni film “Definitely Unfinished” (2010) i noviji film “Talking Letters” (2013) koji istražuje romski jezik. Film “Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara” deo je ambicioznog projekta Odyssey MD-2010 koji ima za cilj da dokumentuje jednu godinu života u Moldaviji.

Projekcijom filmova Pavela Braile biće završen filmski program koji je organizovan u okviru projekta „Nevidljivo nasilje“, kao i istoimena izložba koja traje od 9. maja do 30. juna 2014. godine. U velikom  međunarodnom projektu “Nevidljivo nasilje” koji je nastao u kooprodukciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Baskijskog muzeja – centra za savremenu umetnost ARTIUM iz Vitorije, učestvuje četrdeset domaćih i stranih umetnika, teoretičara i filmskih autora.

Saradnja dva muzeja podrazumeva dve posebne ali zajednički rađene izložbe. Pored izložbe u Beogradu, biće organizovana izložba u Baskijskom muzeju – centru za savremenu umetnost ARTIUM u Vitoriji koja će trajati od 12. septembra 2014. do 11. januara 2015. Poput izložbe u Beogradu, i izložba u Vitoriji će biti praćena filmskim programom, predavanjima, panel diskusijama i edukativnim radionicama.

Više o projektu pronađite na sajtu Muzeja https://www.msub.org.rs/nevidljivo-nasilje.