Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Preokreti / Dan otvorenih vrata / Salon MSUB / 20.08.14. od 17 do 20h

govorni-programi | 20.08.2014


Dan otvorenih vrata u okviru izložbe "Preokreti" 

Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14
20. avgust 2014. godine, u periodu od 17 do 20 časova 

Kustoskinja izložbe Una Popović odgovaraće na sva vaša pitanja o izložbi. Izložba "Preokreti" je rezultat saradnje između Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tejt Modern muzeja uz Londona.

Umetnici: Siniša Ilić i Tina Gverović / Ben Kejn (Ben Cain)
Kustosi: Una Popović, MSUB / Hana Djuar, Tejt Modern (Hannah Dewar, Tate Modern) 

Izložba "Preokreti" predstavlja drugi deo saradnje  između dva muzeja. Ova izložba je formalni i tematski nastavak izložbe "Izvrnuta kuća" koja je organizovana od 22. novembra 2013. do 13. aprila 2014. u muzeju Tejt Modern u Londonu. Umetnicima Siniši Iliću i Tini Gverović koji su se predstavili u Londonu, na izložbi u Beogradu pridružio se i engleski umetnik Ben Kejn. 

Pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje, jeste polazište celokupnog projekta. Zgrada Muzeja savremene umetnosti na Ušću je već sedam godina zatvorena za javnost usled rekonstrukcije i postavlja se pitanje izlaganja i upotrebe kolekcije, edukacije publike o istoj što dalje otvara i pitanje značaja i značenja  ne samo Muzeja kao institucije - formalne kuće moderne i savremene umetnosti - već i izlaganja i opstanka savremene umetnosti u Srbiji danas. Sa druge strane, Tejt Modern koji godišnje poseti i do pet miliona ljudi, jeste institucija od svetskog značaja i svojevrstan muzejski brend, a same socijalne i ekonomske okolnosti u kojima deluje i način na koji deluje su znatno drugačiji. 

Izložba "Preokreti" u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavi se pitanjem muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih - kolekcijom, publikom i zgradom - i na taj način se tematski nadovezuje na izložbu "Izvrnuta kuća" u Tejt Modernu. Pored pojedinih segmenata sa prve izložbe, druga ima fokus na tri rada posebno producirana za ovu priliku u Beogradu tokom maja, juna i jula: film "Kameleon", zvučni zapis "Kuće u pokretu" Siniše Ilića i Tine Gverović i rad engleskog umetnika Bena Kejna pod nazivom "Kratki padovi".

Izložba "Preokreti" na više nivoa ima nameru da definiše muzej kao prostor za razmišljanje, prostor u kome se gradi i formira proces. Povezujući lokalna iskustva i delovanja, preispitujući globalne namere i posledice, umetnici su na suptilan način predstavili probleme piripadanja, raseljenosti i nestabilnosti u okviru šireg društveno-političkog konteksta koji danas, možda više nego ikada pre, markira položaj umetnosti i formira specifičnosti i osobenosti umetničkih institucija. 

Izložba traje od 17. jula do 28. septembra u Salonu MSUB. Možete je pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom. Više informacija o izložbi na sajtu MSUB-a https://www.msub.org.rs/otvaranje-izlozbe-preokreti-salon-msub-170714-u-19h.