Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Promocija kataloga retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija / MSUB, petak, 24. januar 2020. godine u 18 časova

govorni-programi | 24.01.2020

Foto: Bojana Janjić / MSUB  

Promocija kataloga retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija 

Petak, 24. januar 2020. godine u 18 časova
Muzej savremene umetnosti (Ušće 10, blok 15)

Pozivamo vas na druženje i promociju kataloga jedne od najzanimljivijih izložbi prošlogodišnje produkcije MSUB, retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija, koju organizujemo u petak, 24. januara u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti. Katalog predstavlja tekstove autora izložbe, dr Zorana Erića, umetnika Stelarka i teoretičarke Anete Stojnić. 
 
Retrospektivna izložba Dragana Ilića, koja je nedavno ušla u uži izbor za Politikinu nagradu za 2019. godinu, pravi presek kroz njegov višedecenijski stvaralački opus prikazom najznačajnijih konceptualnih celina i odabranih umetničkih projekata u različitijim medijima koje je realizovao u Australiji, SAD, Japanu ali i u Beogradu – u SKC-u, CZKD-u i drugim institucijama. Ilić je beogradskoj publici prevashodno poznat po radikalnim interaktivnim perfomansima, gde je publika pozvana da umetnika gađa velikom količinom narezanih olovaka, crtežima koje radi uz pomoć robota, kao i umetničkom prostoru ITS-Z1 koji je osnovao u Ritopeku.

Nazivom izložbe (Re)evolucija pokreće se disukusija o budućnosti saradnje i interakcije čoveka i robota, biologije i tehnologije, i sve značajnijoj ulozi veštačke inteligencije u različitim proizvodnim, tehnološkim, ali i društvenim procesima. Ključno pitanje koje Ilić akcentuje u recentim promišljanjima i projektima je da li postoji perspektiva za kontrolu i čak ubrzanje evolucijskih procesa, i za unapređenje ljudske vrste pomoću novih naučnih i tehnoloških metoda.